Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
29 30
Workshop šití pro seniory
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
Veřejné projednávání sociálních a souvisejících služeb
16 17
Ukončení příjmu projektových záměrů výzvy č. 3 OPTAK
18 19
20 21
Běh pro Hospic 2024
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Drobečková navigace

Úvod > O nás > Strategie MAS Jablunkovsko > Zapojení komunity do přípravy strategie

Zapojení komunity do přípravy strategie



Základním principem tvorby strategie MAS Jablunkovsko na období 2015-2023 je zapojení široké veřejnosti v co největší možné míře. Proto v území probíhaly různé aktivity směřující k propojení tvorby záměrů a názorů, potřeb občanů, firem i dalších subjektů v území.

Veřejnost byla seznamována se závěry analýz, cíly, možnostmi zapojení, průběhu prací formou článků v místních periodikách, zpravodajích a místní regionální televizi. Veškeré podklady i pozvánky na veřejná setkávání byly rovněž zveřejňovány na webových stránkách www.masjablunkovsko.cz. Dále tyto informace byly rozesílány pomocí elektronické pošty nejen všem místním aktérům (obcím, místním podnikatelům, zástupcům neziskového sektoru a dalším místním aktérům). Do tvorby strategie byli také zapojeni odborníci na různá témata i mimo územní působnost MAS Jablunkovsko, například pracovníci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a jiní.

Do informování veřejnosti se aktivně zapojily i členské obce, které v rámci svých možností, informace a články zveřejňovaly v obecních zpravodajích a na internetových stránkách. Rovněž pracovníci místní akční skupiny byli k dispozici pro případné dotazy a konzultace, ať už telefonicky či osobně.

Po celou dobu tvorby strategie probíhaly individuální konzultace. Pracovníci pravidelně navštěvovali členy místní akční skupiny, jak obce, tak zástupce ziskového i neziskového sektoru. Rovněž zaměstnanci MAS se podíleli na prezentacích na různých setkáních, besedách a konferencích, kde šířili dobré jméno Místní akční skupiny Jablunkovsko, seznamovali veřejnost s jejími záměry a nabízeli možnost spolupráce.

Zapojení veřejnosti do přípravy strategie probíhalo na několika úrovních:

  • Dotazníkové šetření – výchozí aktivita pro přípravu strategie
  • Pracovní skupiny – vytvořeny ze zástupců významných subjektů a osob, které měly zájem se podílet na rozvoji regionu
  • Kulaté stoly – veřejná projednávání strategie
  • Připomínkování jednotlivých části strategie prostřednictvím internetových stránek – veřejnost měla a má možnost zasílat podněty ke strategii prostřednictvím formulářů dostupných na internetových stránkách
  • Projektové listy – zájemci mohou i nadále zasílat svoje projektové náměty do zásobníku projektů prostřednictvím projektového listu
  • Pracovní jednání na místní úrovni – v rámci příprav strategie probíhala průběžně jednání se zástupci obcí, podnikateli, neziskovými organizacemi.
  • Pracovní jednání na úrovni regionálních sdružení – zástupci MAS byli a jsou přizývání na jednání Sdružení obcí Jablunkovska, Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci, projednávání komunitních plánů, atd.
  • Pracovní jednání s ostatními MAS

Veřejná projednávání

Veřejná projednávání probíhala v území dvěma způsoby. Formou pracovních skupin a kulatých stolů. Pracovní skupiny byly rozděleny do tří částí, podle témat stanovených ve strategickém dokumentu, a to hospodářství, společnost, krajina a infrastruktura. Členové byli voleni na základě doporučení a místní znalosti, vždy měli možnost nesouhlasu či požadavku přesunutí do jiné skupiny. Členové pracovních skupiny se mimo jednání aktivně zapojovali do přípravy strategie, hodnocení SWOT analýz a specifikaci cílů strategie.

Jednání pracovních skupin 17. 2. 2015

Jedním ze způsobů projednávání zjišťovaných potřeb, očekávání i požadavků široké veřejnosti jsou setkání „Pracovních skupin“. MAS Jablunkovsko rozlišuje tři druhy pracovních skupin:Krajina a infrastruktura; Hospodářství; Společnost.

Cílem je zlepšení kvality života na venkově, vytváření prostředí pro spolupráci a vzájemnou pomoc, sdílení zkušeností, apod.

Setkání se uskutečnila dne 17. 2. 2015 na Obecním úřadě v Bystřici. Účast se pohybovala v návaznosti od druhu pracovní skupiny. Podařilo se nám však získat mnoho užitečných námětů a postřehů.

Pracovní skupina – Krajina a infrastruktura:

Zápis PS Krajina 17.2.2015

Pracovní skupina – Hospodářství:

Zápis PS Hospodářství 17.2.2015

Pracovní skupina – Společnost:

Zápis PS Společnost 17.2.2015

Jednání pracovních skupin 13. 5. 2015

Jedním ze způsobů projednávání zjišťovaných potřeb, očekávání i požadavků široké veřejnosti jsou setkání „Pracovních skupin“. MAS Jablunkovsko rozlišuje tři druhy pracovních skupin:Krajina a infrastruktura; Hospodářství; Společnost.

Cílem je zlepšení kvality života na venkově, vytváření prostředí pro spolupráci a vzájemnou pomoc, sdílení zkušeností, apod.

Setkání se uskutečnila dne 13. 5. 2015 na Obecním úřadě v Bystřici. Účast se pohybovala v návaznosti od druhu pracovní skupiny. Podařilo se nám však získat mnoho užitečných námětů a postřehů.

Pracovní skupina – Krajina a infrastruktura:

Zápis PS Krajina 13.5.2015

Pracovní skupina – Hospodářství:

Zápis PS Hospodářství 13.5.2015

Pracovní skupina – Společnost:

Zápis PS Společnost 13.5.2015

Kulaté stoly 10. a 17. 3. 2015

V březnu 2015 organizovala Místní akční skupina Jablunkovsko dvě setkání u „Kulatých stolů“, a to v Bystřici a Jablunkově. Cílem těchto besed bylo navázání dialogu v území a zjišťování potřeb obyvatel, podnikatelů i neziskových organizací. Jsme velice rádi, že se naše snaha setkala s pozitivní reakcí a nastolila tak základ k dalšímu rozvoji Jablunkovska. V případě, že chcete shlédnout prezentaci „kulatých stolů“ opětovně či jste se nemohly besed zúčastnit, níže je přiložen již zmiňovaný materiál.

  • 10.3.2015 v 15:30 hod – MÚ Jablunkov kinosál
  • 17.3.2015 v 15:30 hod – OÚ Bystřice – zasedací místnost

Kulaté stoly – 10. 3. 2015

Zápis z jednání u Kulatého stolu, 10.3.2015

Kulaté stoly – 17. 3. 2015

Zápis z jednání u Kulatého stolu, 17.3.2015

Kulaté stoly 25. 6. 2015

Zápis z jednání u Kulatého stolu, 25.6.2015

Přílohy:


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 05. 2023 21:54